10 kwi 12:40
M:
24 kwi 21:34
M:
19 maj 06:01
Miś Uszaty:
Tak zostawić
19 maj 07:30
jubiler:
dla rozrywki:
√277 =
√256 + 21, x
0 =
√256 = 16, Δx = 21
| | 1 | |
f(x) = √x, f'(x) = |
| , f(x0 + Δx) = f(x0) + f'(x0)*Δx |
| | 2√x | |
| | 1 | | 21 | | 533 | |
f(256) = 16, f'(256) = |
| , √277 ≈ 16 + |
| = |
| |
| | 32 | | 32 | | 32 | |
| 1 | | 1 | | 533 | | 629 | |
| (3 + √277) ≈ |
| (3 + |
| ) = |
| = 9,8828125 |
| 2 | | 2 | | 32 | | 64 | |
| | 1 | |
kalkulatorem: |
| (3 + √277) = 9,821658..., |
| | 2 | |
a więc przybliżenie bliskie rzeczywistej wartości
19 maj 11:52
Mariusz:
Jubiler można liczyć pisemnie
√2'77 = 16.64331697
1
177|26*6
156
2100|326*6
1956
14400|3324*4
13296
110400|33283*3
99849
1055100|332863*3
998589
5651100|3328661*1
3328661
232243900|33286626*6
199719756
3252414400|332866329*9
2995796961
25661743900|3328663387*7
Liczbę pierwiastkowaną dzielisz na dwucyfrowe grupy
od przecinka w obie strony
Bierzesz grupę cyfr znajdującą się najbardziej na lewo
i tworzysz z niej liczbę
Następnie w tabliczce mnożenia szukasz takiej cyfry aby
różnica między utworzoną liczbą a kwadratem szukanej cyfry była jak najmniejsza
ale nieujemna
Od utworzonej liczby odejmujesz kwadrat znalezionej cyfry
Cyfrę tą zapisujesz jako pierwszą cyfrę wyniku
Nazwijmy różnicę między utworzoną liczbą a kwadratem znalezionej cyfry resztą
Do reszty dopisujesz cyfry z następnej grupy
Na boku podwajasz aktualne przybliżenie pierwiastka i dopisujesz taką cyfrę aby
różnica między resztą a iloczynem liczby zapisanej na boku i szukanej cyfry
była jak najmniejsza ale nieujemna
Od reszty odejmujesz iloczynem liczby zapisanej na boku i szukanej cyfry
a znalezioną cyfrę zapisujesz jako kolejną cyfrę wyniku
Następnie powyższy krok powtarzasz
Obliczenia kontynuujesz do uzyskania zadowalającego przybliżenia lub
do uzyskania zerowej reszty i wyczerpania dwucyfrowych grup
Ostatnią cyfrę następnego przybliżenia możesz oszacować dzieląc
resztę przez podwojone aktualne przybliżenie
Nie musi być to dokładne dzielenie
Jubiler jeśli chcesz się pobawić a coś niejasno napisałem to napisz
Jak zrozumiesz jak ten sposób działa to bez trudu uogólnisz go na
pierwiastek trzeciego stopnia
22 maj 20:18
sumik:
AI wszystko ładnie tłumaczy
22 maj 20:58
Mariusz:
No nie wiem z matematyki to to AI jest kiepskie
22 maj 21:44
Jinxia:
Z pierwiastkami jest tak samo jak z logarytmami
W starych ksiązkach Np Bielecki Arytmetyka był opisany sposób liczenia pierwiastków
Były tez tablice matematyczne
kto dzisiaj tego uzywa ?
Logarytmy . Były tablice Logarytmy Kranza . W tablicach tych były logarytmy dziesiętne
,logarytmy funkcji trygonometrycznych
Nikt dzisiaj tego nie uzywa .No moze do okreslenia poziomu hałasu
22 maj 21:53
Mariusz:
Jinxia
Jeżeli chodzi o sposób na logarytmy to znam następujący
Sprowadzamy liczbę logarytmowaną przedziału <1;2)
dzieląc albo mnożąc przez 2 i zliczając wykonane mnożenia bądź dzielenia
Niech y ∊ <1;2)
Bierzemy y
0 = y
a
i = 0 ⋀ y
i+1 = y
i2 , gdy y
i2 < 2
| | yi2 | |
ai = 1 ⋀ yi+1 = |
| , gdy yi2 ≥ 2 |
| | 2 | |
a
i to kolejne cyfry wyniku w układzie dwójkowym
Tyle że przydałoby się do pary obliczenie funkcji 2
x
a nie mam innego pomysłu jak szereg
Tyle że zanim zaczniemy obliczać przybliżoną wartość
przydałoby się oszacować liczbę wyrazów tego szeregu
potrzebnych do osiągnięcia zadanej dokładności
Jinxia Jubiler napisał że dla rozrywki
23 maj 05:41