okręgi
Dorota: Pole figury ograniczonej okręgiem opisanym na sześciokącie foremnym i brzegiem sześciokąta jest
równe 4π−6√3. oblicz długość okręgu.
10 kwi 12:39
;):
1 sty 22:34
Janek191:
| | r2√3 | |
π r2 − 6* |
| = 4 π − 6√3 / * 4 |
| | 4 | |
4π r
2 − 6
√3 r
2 =16π − 24
√3
( 4π − 6
√3) r
2 = 16π − 24
√3
| | 4*(4π − 6√3) | |
r2 = |
| = 4 |
| | 4π − 6√3 | |
r = 2
Długość okręgu
L = 2π r = 2π*2 = 4π
=================
2 sty 07:41
daras: Janek! to zadanie sprzed 4 lat
2 sty 12:56
daras: a właściwie to już sprzed 5
; ) bawi sie w archeologa żebyście mieli co robić w NR
2 sty 12:57