objętości
pannanikt:

Jaką część objętości sześcianu, stanowi objętość zacieniowanego ostrosłupa?
A.
12
B.
13
C.
14
D.
16
10 kwi 12:09
janek: ktoś wie?
12 kwi 13:34
13 kwi 20:23
Kejt: przyjmując, że bok sześcianu to a:
Vostrosłupa=a*a2*a*13=a36
Vsześcianu=a3
13 kwi 20:35
Marcin: wydaje sie ze odpowiedz B
15 kwi 07:31
aaa:

2 z ggóry, 2 z dołu − to rozwiązaniem jest 1/4
15 kwi 09:29
Bogdan:
Do
pannynikt]]. Przeprowadźmy następujące rozumowanie. Krawędź sześcianu ma
długość a. Objętość sześcianu = a
3.
Podstawą ostrosłupa jest figura będąca połową kwadratu, pole powierzchni tej figury jest
| | 1 | | 1 | |
więc równe |
| a2, czyli PP = |
| a2. |
| | 2 | | 2 | |
Wysokość ostrosłupa H jest taka sama, jak wysokość sześcianu, czyli H = a.
Czy dotąd
pannonikt wszystko jest jasne? To jedziemy dalej.
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
Objętość ostrosłupa = |
| *PP*H = |
| * |
| a2*a = |
| a3. |
| | 3 | | 3 | | 2 | | 6 | |
Jaką część objętości sześcianu stanowi objętość zacieniowanego ostrosłupa?
Czy teraz umiesz już odpowiedzieć na to pytanie?
15 kwi 12:33
pannanikt: teraz jest OK.
15 kwi 17:49