weqrd
Kaasia: z dwóch miejscowości A i B wyruszyły jednocześnie naprzeciw siebie ruchem jednostajnym dwa
samochody. po upływie 3 godzin minęły się. pierwszy przejechał trasę w ciągu 7,5 h. w jakim
czasie drogę przejechał drugi samochód?
10 kwi 11:26
Mateusz: Samochód 1 jadąc z pewną prędkością v
1 przejechał pewną drogę s
1 w czasie 3godzin
| | s | |
Korzystamy ze wzoru: t= |
|
|
| | v | |
Samochód 2 jadąc z pewną prędkością v
2 przejechal droge s
2 rowniez w 3 godziny
1 samochod przejechał całą trase s
1 + s
2 w czasie 7,5h i teraz na podstawie tego układam
układ 3−ech rownan.
| | 1 | |
wyznaczam z tego ukłądu v2 = 1 |
| v1
|
| | 2 | |
| | s1+s2 | |
czas przejazdu drugiego samochodu t2 = |
| = 5h
|
| | v2 | |
sprawdz odp jak masz ale mysle ze nigdzie sie nie pomyliłem
10 kwi 12:16
Kaasia: jak obliczyć to v2?
11 kwi 09:00
Kaasia: skąd to wiadomo, nie mogę roziązać tego układu
11 kwi 09:04