Zbadaj monotoniczność ciągu an=4n-5.Proszę.
ela: pierwszy raz korzystam−−− Zbadaj monotoniczność ciągu an=4n−5 . Proszę
10 kwi 09:52
10 kwi 11:13
ela: czy mogła bym prosić jaśniej
10 kwi 21:21
Mateusz: Po zapoznaniu się kliknij w zadania + rozwiązania tam masz przykładowe zadania z rozwiązaniami
masz nawet podobny ciąg jak twoj tylko inne liczby
10 kwi 21:32
Aleksss..: musisz podstwawic i obliczyc do wzoru an pokolei a1, a2, a3 to wtedy zobaczysz czy ciag jest
malejacy czy rosnacy.
a1=4*1−5=
a2=4*2−5=....itd
10 kwi 21:35
Aleksss..: teraz powinno pójści Ci jak z płatka
10 kwi 21:39
ela: dzieki teraz rozumiem
10 kwi 21:44
Bogdan:
Nie oblicza się a1. a2, a3 przy analizie monotoniczności.
Trzeba zbadać znak różnicy: an+1 − an, jeśli ta różnica jest dodatnia, to ciąg
jest rosnący, jeśli ujemna, to ciąg jest malejący.
W tym zadaniu:
an = 4n − 5, an+1 = .....
an+1 − an = ......
10 kwi 22:01
ela: i nie wiem co dalej !
10 kwi 22:02
Gustlik: an = 4n − 5, an+1 = 4(n+1) − 5 = 4n + 4 − 5 = 4n − 1
r=an+1−an=(4n−1)−(4n−5)=4n−1−4n+5=4 − jest to ciąg rosnący (r>0) i arytmetyczny (r=const.)
Poza tym − porównaj badanie monotoniczności funkcji liniowej y=ax+b
funkcja jest rosnąca przy a>0, malejąca przy a<0 i stała przy a=0.
Funkcja liniowa y=4x−5 odpowiadająca temu ciagowi jest rosnąca, bo a=4>0, więc ciąg an=4n−5
też musi być rosnący..
10 kwi 22:49