matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
czy jeszcze ktoś ogarnie temat
Tomaszek:
Wyznacz równanie prostej zawierającej wysokość CD trójkąta o wierzchołkach A=(−4,0) B(1,3) C=(0,−3)
10 kwi 02:29
Julek:
y = ax+b 0 = −4a + b 3 = a + b
3
3 = 5a ⇒ a
1
=
5
k ⊥ l ⇔ a
1
*a
2
= −1
5
a
2
= −
3
5
y = −
x + b
3
−3 = b
5
y = −
x − 3
3
10 kwi 08:20