ciagi
oli: pomiedzy liczby 4 i 8 wstaw liczby x, y , z , t aby liczby 4,x,y,z,t,8 tworzyły ciąg
geometryczny
10 kwi 00:34
Jack: 4 ..x.. ..y.. ...z. ..t.. 8
niech a
1=4 oraz a
6=8
| | a6 | |
stąd |
| =q5 (łatwo policzysz)
|
| | a1 | |
Każda kolejna liczba w ciągu powstaje przez domnożenie do poprzedniej wyrazu q.
10 kwi 00:41
oli: chyba tego nie rozumiem ... czyli mam 84 =2 ? dobrze mysle?
10 kwi 00:46
Jack: tak, 2=q5
10 kwi 00:49
oli: 
dobrze ze jest takie forum
10 kwi 00:55
oli: ale jak dalej obliczam kolejne wyrazy ciagu to mi nie wychodzi ?
10 kwi 01:01
Jack:
a1=4
a2=45√2
a3=45√22
a4=45√23
a5=45√24
a6=45√25=4*2=8
10 kwi 01:09
oli: dobrze . dziekuje i dobranoc !
10 kwi 01:16
Jack: dobranoc!
10 kwi 01:18