Z góry bardzo dziękuje
Tomaszek: podstawa prostopadłościanu jest kwadrat o przekątnej 9 cm. Przekątna prostopadłościanu ma
długość 15 cm. Oblicz objętość i pole powierzchni.
9 kwi 23:58
Anna: pomagam
9 kwi 23:58
Tomaszek: thx Anna za zainteresowanie o tak późnej porze
10 kwi 00:04
Anna:

d = 9 cm, d
1 = 15 cm V, P
c = ? V = a
2h, P
c = 2a
2 + 4ah
| | 9 | | 9√2 | |
d = a√2, a√2 = 9 ⇒ a = |
| = |
| |
| | √2 | | 2 | |
h
2 + d
2 = d
12
h
2 = d
12 − d
2
h
2 = 15
2 − 9
2
h
2 = 144 ⇒ h = 12 cm
| | 9√2 | | 81*2 | |
V = ( |
| )2 * 12 = |
| *12 = 486 [cm3] |
| | 2 | | 4 | |
| | 9√2 | | 9√2 | |
Pc = 2*( |
| )2 + 4* |
| * 12 = ... = 81 + 216√2 = |
| | 2 | | 2 | |
27(3+8√2)[cm2]
10 kwi 00:14
Tomaszek: Aniu, Bardzo dziękuję
10 kwi 00:19
Anna:
Proszę bardzo. Powodzenia i dobranoc

!
10 kwi 00:20