matematykaszkolna.pl
wykres funkcji sin Gaba: Witamemotka Mam problem z narysowaniem wykresu funkcji: y = |sinx| + sin|x| Wiem jak wygląda wykres dla |sinx|, jak dla sin|x|, bo nawet znalazłam w części teoretycznej tej strony. Ale nie wiem jak je połączy, jak chcą w zadaniu.. Prosze o jakąś wskazówkę... emotka
9 kwi 23:35
Jack: wskazówka: rozpisać moduły (co pewnie zrobiłeś) i skorzystaj z nieparzystości sin (x)
9 kwi 23:37
Gaba: wyszło mi, że zbiór wartości dla mojej funkcji będzie: <0, 2> a z nieparzystości wynika, że w od początku układu w dwie strony będzie "górka", potem linia na osi OX, znów "górki", ale już pojedyncze itd. (nie umiem tego tutaj narysowaćemotka ) Czyli wystarczy tutaj rozpisać moduły i skorzystać z tej nieparzystości, tak?
9 kwi 23:54
Jack: bardzo dobrze Ci wyszło emotka tak, wystarczy − rozpisując moduły i trzymając się ich, wiedziałbyś dokładnie jak rysować ale widzę że dobrze je czytasz bo opisałeś kształt poprawnie.
9 kwi 23:57
Jack: mozesz użyć rożnych programów które naszkicują dla Ciebie wykres, natomiast analityczna praca dostaje dla Ciebie... emotka
9 kwi 23:58
Gaba: hmm ale jedno mnie zastanawia... przeczytałam, że owszem sin (x) jest nieparzystą funkcją, ale już jak jest watrość bezwzględna to parzysta, i wtedy nie jest symetryczny wykres względem poczatku układu ale względem OY. Nawiasem mówiac patrząc na to co mi tu wyszlo, to było przekształcenie względem OY a nie początku układu.. ? Hehe emotka
10 kwi 00:00
Jack: tak, to prawda − względem osi OY. Ale tak naprawdę powinno być to widoczne po rozpisaniu modułów i wypisaniu przedziałów. Niemniej chyba wszytstko to zrobiłeś skoro poprawnie opisałeś wykres.
10 kwi 00:03
Gaba: Czyli wykres mamemotka Obejrzę to jeszcze na spokojnie jutro, bo dziś jak widać − co innego myślę, co innego piszę. Dzięki wielkie za pomoc! emotkaemotkaemotka
10 kwi 00:06
Jack: Bardzo proszę, powodzenia emotka
10 kwi 00:06