Prawdopodobieństw
oli: Prawdopodobieństw: Dana jest funkcja f(x) = x2=a .Liczbe a wybieramy losowo ze zbioeu {−2,
−1, 0 , −1 ,1 ,2 , 3}. Oblicz prawdopodobieństwo wylosowania takiej liczby ze funkcja f bedzie
przyjmowała wartosci nieujemne dla wszystkich argumentów x∊R
9 kwi 23:28
oli: tylko tam nie ma 2 razy −1 .
9 kwi 23:31
Jack: f(x)=x2−a ?
9 kwi 23:39
oli: tak ... ach ta moja klawiatura
9 kwi 23:42
Jack: no więc funkcja o takiej postaci będzie przyjmowała wartości nieujemne dla każdego x wtedy, gdy
−a>0, czyli a<0. Po prostu ma być takiej postaci: f(x)=x2 + "coś", gdzie to "coś" to dowolna
liczba ale DODATNIA
9 kwi 23:44
oli: no tak czyli jest 3 takie liczby wiec wychodzi mi 23 Dziekuje po raz kolejny
9 kwi 23:47
Jack: mnijeszych od 0 są tu dwie {−2, −1}. −1 miała się nie powtarzać
9 kwi 23:49
oli: tak zgadza sie . Ale mamy 3 liczby dodatnie ...? tak
9 kwi 23:52
Jack: no tak, ale przed a stoi "−". Podstrawiaj liczby i obserwuj kiedy to "coś" będzie większe
od 0.
9 kwi 23:53
oli: acha czyli liczby z minusem tez? bo −i − daje plus ...to bedzie ich 5 ? czy 0 tez brac pod
uwage?
9 kwi 23:58
Jack: Oli, interesują Cie takie liczby że jak postawisz przed nimi
−, to dadzą
+.
Czyli interesują CIę tylko ujemne. Przemyśl to na spokojnie
10 kwi 00:01
oli: tak wiec z liczb ujemnych mam 2 .
10 kwi 00:03
Jack: dokładnie

To są Twoje szukane zdarzenia sprzyjające.
10 kwi 00:05
oli: czyli wynik koncowy wychodzi 13?
10 kwi 00:06
Jack: hmm w zadaniu piszą o tym funkcja ma przyjmować wartości nieujemne... a więc zero też moze
przyjmować. Czyli musimy dorzucić do tych dwóch liczb ujemnych jeszcze 0. Będą zatem 3 liczby.
10 kwi 00:08
oli: hmm... a więc 12 ? A jezeli miała bym w poleceniu liczby niedodatnie to 0 tez bym
zaliczyła do tego przedziału ?
10 kwi 00:12
Jack: wtedy byłby zbiór pusty, ponieważ ramiona paraboli są kierowane ku górze. Przed x2 musiałby
stać minus i dopiero wtedy byłoby jak powiedziałaś.
10 kwi 00:14
Jack: tu będziemy mieli P(A)=12.
10 kwi 00:14
oli: ok. dzieki
10 kwi 00:16
Jack: proszę
10 kwi 00:17