funkcje
motka54: funkcja f każdej liczbie naturalnej n przyporządkowuje liczbe cyfr potrzebnych do jej
zapisania w zapisie dziesietnym np. f(3456)=4
podaj wszystkie argumenty n < 3000, dla ktorych zachodzi rownosc f(n+1)= f(n)+1
9 kwi 23:21
Jack: f(11)=2 lecz f(10)+1=2+1 więc odpada
Weźmy f(10)=2 oraz f(9)+1=1+1=2
A więc będzie chodziło o takie dwie liczby, że jedna jest największą np 1cyfrową, a druga o
jeden większą lecz już dwucyfrową, lub największą 2cyfrową a druga o jeden większą czyli już
trzycyfrową itd.
Pobaw się z tym
9 kwi 23:48
motka54: ok dzieki
9 kwi 23:56
Eta:
dla: n= 9 => f(9+1) =f(10)= 2 i f(9)+1= 1 +1=2
n= 99 => f( 99+1)=f(100)= 3 i f(99)+1= 2+1=3
n= 999 => f(999+1)=f(1000)=4 i f(999)+1= 3+1=4
to są wszystkie n< 3000
10 kwi 00:04