Kasia: Zbyszek jest trzy razy starszy od Wojtka, a Wojtek jest 6 razy młodszy od Dominiki.
Zapisz tę zależność za pomocą wzoru, jeżeli x oznacza wiek Zbyszka a y wiek Dominiki.
4 gru 18:51
%3Cpre%3E%3Cb%3EBasia%3A%3C%2Fb%3E%20%0Ax-Zbyszek%0Ay-Dominika%0Aw%20-%20Wojtek%0A%0Ax%3D3w%0Ay%3D6w%0Ay%3D2x%0A%3C%2Fpre%3E
4 gru 19:03
Basia:
o rany co to jest?
4 gru 19:04
Basia:
x-Zbyszek
y-Dominika
w-Wojtek
x=3x
y=6w
y=2x
4 gru 19:04
Anna: np. Zbyszek 18 , zatem Wojtek 6 , a Dominika 12
X Y
przyrównujemy wiek Wojtka z wiekiem Zbyszka i Dominiki
1/3X = 1/2Y
4 gru 19:29
Kasia: Dziękuje bardzo
4 gru 19:33