wyznacz ciag
Marta: wyznacz ciag arytmetyczny ,w ktorym a6=4 i a16=10 . oraz oblicz piecdziesiaty wyraz ciagu i
sume 50 wyrazow
9 kwi 22:27
Donia : 10r= 10−4
10r=6
r=0,6
teraz juz wszystko jest łatwo obliczyc ze wzorów.
9 kwi 22:34
Gustlik: Pomagam:
a
16−a
6=10r
10−4=10r
6=10r /:10
r=0,6
a
1=a
6−5r
a
1=4−5*0,6
a
1=4−3
a
1=1
a
n=a
1+(n−1)r
a
n=1+(n−1)*0,6
a
n=1+0,6n−0,6
a
n=0,6n+0,4
a
50=a
16+34r
a
50=10+34*0,6
a
50=10+20,4
a
50=30,4
Można też tak:
a
50=0,6*50+0,4
a
50=30,4
S
50=31,4*25 = 785
9 kwi 22:59