Sprawdz czy istnieje taki kąt ostry alfa ze sin=U{p{5}{1} cosalfa p{p{5}-1}{2}.
oli: | | √5−1 | | √5−1 | |
Sprawdz czy istnieje taki kąt ostry alfa ze sinalfa= |
| cosalfa |
| }(tylko |
| | 2 | | 2 | |
ze ten ułamek jescze pod duzym pierwiastkiem). czy moge skorzystac tu z 1 trygonometrycznej
czy z innego wzoru.?
9 kwi 22:26
oli: prosze o pomoc zadanie dla mnie bardzo wazne!
9 kwi 22:35
jedigrom: możesz
podnieś do kwadratu i zobacz co Ci wyjdzie
9 kwi 22:41
oli: podniosłam ale nic mi to nie mówi i chyba podczas liczenia sie pomyliłam

I jak ja mam
wiedziec ze taki kat alfa wogole istnieje
9 kwi 22:47
Jack: | | √5−1 | | √5−1 | |
sinα= |
| a cosα=√ |
| ? |
| | 2 | | 2 | |
9 kwi 22:54
oli: tak
9 kwi 22:59
Jack:
sprawdź czy sin
2α+ cos
2α=1
9 kwi 23:00
oli: no nie z tego wynika ze 2=1

to chyba nie bardzo . w odp pisze ze istnieje.
9 kwi 23:04
Jack: 2=1? Hmm policz dobrze
9 kwi 23:05
oli: a nie sorki wszystko jasne istnieje Dzieki wielkie
9 kwi 23:05
Jack: | 3−√5 | | √5−1 | | 3−√5+√5−1 | | 2 | |
| + |
| = |
| = |
| =1 |
| 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
9 kwi 23:06
oli: czyli dobrze myslałam ale gorzej z liczeniem
9 kwi 23:06
oli: tak własnie... po dłuzszym zastanowieniu doszłam do tego ze mam 2 podzielic przez 2
9 kwi 23:07
Jack:
9 kwi 23:13
oli: mam nadzieje ze nie strzele takiej gafy na maturze
9 kwi 23:17
Jack: możesz jeszcze poćwiczyć do tego czasu
9 kwi 23:18
oli: tak własnie cwicze ... mam dobra koncepcje na zadanie ale czasami machne sie w obliczeniach i
reszta zadnia zle
9 kwi 23:22
Jack: normalka, też tak zawsze miałem

Ale nie przejmuj się, za rachunki stracisz tyle co za brak
idei.
9 kwi 23:26
oli: Będę się pilnować
9 kwi 23:30
oli: prosze spojrz na zadanie ktore umiesciłam z prawdopodobienstwem bo na te zadanie to nawet nie
mam koncepcji
9 kwi 23:35
Jack: ok
9 kwi 23:40