parabola
??: A jak narysować parabolę w tym: (3x −1 )2 − 4(2−x)2 > 0
po przekształceniu : 5x2 +10x − 15 > 0
Δ = 400
x1= 1
x2= −3
9 kwi 22:07
waQ: narysuj os i zaznacz miejsca zerowe, narysuj parabole ramoinami do góry bo masz a>0 i z rysunku
odczytaj przedział . Jesli masz dobrze zastosowane wzory skróconego możenia to powinno ci
wyjsc.!
9 kwi 22:12
??: ale nie wiem czy później napizać X∊ (−∞, −3) i (1,+∞) czy X∊ (−3;1)
9 kwi 22:21
waQ: chwilke zaraz zobacze
9 kwi 22:27
waQ: ten pierszwy przedział jest dobry x∊(−∞, −3) i (1,+∞)
9 kwi 22:30
??: dziekuję za pomoc
9 kwi 22:31
??: a do tego jak trzeba narysować parabolę: −x2 + 10x − 25 ≤ 0
Δ=0
x= 5
9 kwi 23:06
??:

TAK
9 kwi 23:08
??: i jak zapisać x∊
9 kwi 23:08
oli: tak bo masz a< 0 ale parabola ma byc tez zaokraglona
9 kwi 23:08
oli: policz dobrze miejsca zerowe jeszcze raz bo powinny byc 2
9 kwi 23:10
??: tam miało być −x2 + 10x − 25 ≤ 0
9 kwi 23:10
oli: ok dobrze 1 bo sprwdziłam.
9 kwi 23:11
??: a jak zapisać traz że x należy do jakich liczb
9 kwi 23:13
wruk: czyli odp jest od (−∞,5>v <5,∞)
9 kwi 23:13
wruk: bo masz znales takie x≤O wiec te liczby leza pod osia y > wyzej sa same +. ale przy pisaniu
przedziału musisz patrzec na x
9 kwi 23:15
??: czyli x∊ R
9 kwi 23:18
oli: tak
9 kwi 23:19
??: oki dziękuję
9 kwi 23:21