sprawdzenie
czy dobrze zrobiłam??: Przedstaw w postaci kanonicznei i iloczynowej f(x)= x2 − 13x −48
postać kanoniczna: Δ=169+192=361
√Δ= 19
p= 6,5 q= 4,75
f(X)= (x − 6,5)2 + 4,75
postać iloczynowa: x1= 16 x2= −3
f(x)= (x−16)(x+3)
9 kwi 21:32
Jack: ok.
9 kwi 21:44
ak1: Źle policzyłaś q
we wzorze występuje −Δ a nie √Δ
9 kwi 21:44
czy dobrze zrobiłam??: czyli w postaci kanonicznej ma być f(x)= (x− 6,5)
2 + 90,25 tak
9 kwi 21:58
ak1: Przepraszam że dopiero dzisiaj się odezwałem
q=−Δ4a
q=−3614 q=−90,25
wzór na postać kanoniczną
y=a(x−p)2+q q ma wartość ujemną więc
y=a(x−6,5)2−90,25
11 kwi 15:44