pomocy
truskaweczka: dany jest trojkat prostokatny. wykaz ze suma pół kół o srednicach bedacych przyprostokatnymi
trojkata jest rowna polu kola o srednicy rownej przeciwprostokatnej
9 kwi 21:29
Marcin: a,b,c = boki trójkąta = średnice kół
(a/2)2 π + (b/2)2 π = (c/2)2 π
(a2/4) π + (b2/4) π = (c2/4) π / π
(a2/4) + (b2/4) = (c2/4) / *4
a2 + b2 = c2
Równość jest prawdziwa, więc również i suma pól kół o srednicach bedacych przyprostokatnymi
trojkata jest rowna polu kola o srednicy rownej przeciwprostokatnej
9 kwi 23:57