pomocy
wania: Przyprostokątne trójkata prostokatnego mają dł 3 cm i 4 cm. Jak obliczyć środkową?
9 kwi 21:06
Jogi: na tw. Pitagorasa
jeżeli za "środkową" masz na myśli przeciwprostokątną
a2+b2=c2
dane: szukane:
a=3 c=?
b=4
32+42=c2
9+16=c2
c2=25 to jest metoda łopatologiczna
c=√25
c=5
lub jak wolisz od razu można stwierdzić że jest to trójkąt pitagorejski,
więc jeżeli przyprostokątne wynoszą 3 i 4 to wtedy od razu widać że przeciwprostokątna wyniesie
5
9 kwi 22:43
Donia :

środkowa znaczy srodkowa

nie zadna przeciwprostokatna.
x=?
9 kwi 23:00
Jack:

Zauważ, że ECD jest podobny do ABC... Policzysz podstawę ED oraz EC. Z tego |EA|=|CA|−|EC|
Potem z tw. Pit. x.
9 kwi 23:11