Parabola
??: jak narysować parabole gdy a = −1; Δ= 0, x= 5
9 kwi 20:46
Tomek.Noah: zeby narysowac parabole musisz miec jeszcze x
w i y
w skoro a=−1 i x=5 mozna ulozyc rowanie
bo Δ=0
Δ=b
2−4ac
x
w=5
| | −Δ | |
yw= |
| =0 i teraz wszytko jasne |
| | 4a | |
10=b
Δ=0
0=100+4c
−100=4c
c=−25
y=−x
2+10x−25
9 kwi 20:57
??: ja te równanie mam ale nie wiem jak narysowaś parabole
9 kwi 21:12
??: proszę narysujcie mi tą parabole
9 kwi 22:01
oli:

−1 5
9 kwi 22:55
oli: oczywiscie ta parabola powinna byc zaokraglona na dole ale nie potrafiłam tego zrobic

i tak
masz znalesc miejsca zerowe>0 to patrzysz na + wiec piszesz ( −
∞,−1) v (5,
∞) powinno byc to
juz jasne.
9 kwi 22:58
Kamil: α=1
16 lut 15:16
Uczę się:

parabola ramionami w dół a nie w górę bo a<0
16 lut 15:20