matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
..
Hania =):
Promień okręgu wpisanego w trójkąt równoboczny jest równy 6. a) Oblicz obwód tego okręgu b) oblicz tangens kąta α=<DAB, gdzie D jest punktem dzielącym bok BC trójkąta w stosunku 1:3, licząc od wierzchołka B. Błagam o pomoc
!1
9 kwi 18:52
mono:
6=1/3 x a
√
3
/2 36=a
√
3
a=12
√
3
obw= 3x12p{3]
9 kwi 19:18
Hania =):
b
9 kwi 19:20
Hania =):
9 kwi 20:26