Naszkicuj wykres funkcji g.
Basia: Funkcja f(x)=|x+2| określona jest dla x ε<−1;4>. Naszkicuj wykres funkcji g. Podaj jej
dziedzinę i zbiór wartości.
a)g(x)=f(3x)
9 kwi 18:18
Jack: 1) narysuj wykres f(x)=|x|
2) przesuń go o wektor [−2,0]
a) podpowiem, że wartości się nie zmienią w stosunku do f(x), ale możesz sobie narysować tę
funkcję f(3x)
9 kwi 18:26
Basia: Ale jak przesunę to przecież wartości zmienią się w stosunku do f(x), więc nie wiem, jak mam to
zrobić.
9 kwi 19:00
Jack: podstaw za x=3x do równania f(x)=|x+2| i napisz równianie f(3x)=...
9 kwi 19:07
Basia: f(3x)=|3x+2| Ale jak to będzię wyglądało na wykresie, co onacza ta 3 przed x?
9 kwi 19:11
Jack: Teraz mozesz już rozpisać to z definicji.
3 przed oznacza że funkcja będzie nieco ostrzej szła w górę (lub dół) w stosunku do |x+2|.
Spróbuj z definicji rozpisać.
9 kwi 19:13
Jack:
{ 3x+2 dla 3x+2≥0 ⇒ x∊<−23,∞)
g(x)=|3x+2|={ −3x−2 dla 3x+2<0 ⇒ x∊ (−∞,−23)
9 kwi 19:14
Basia: Bardzo dziwny wyszedł mi wykres, bo nie spełnia warunków zadania, ponieważ na moim wykresie x
nie należy do przedziału <−1;4>.
9 kwi 19:32
Jack:

Rozwiązaniem jest ciągła zielona linia., która z prawej strony idzie aż do prostej x=4.
9 kwi 19:56
Basia: Dlaczego −23 − skąd to się wzięło. W tym zadaniu trzeba zastosować funkcję y=f(k*x),
ponieważ to zadanie dotyczy tego tematu, więc chyba trzeba pomniejszyć 3 razy − tak mi się
wydaje, ale nie umiem niestety tego zrobić.
9 kwi 20:41
Basia: Mógłbyś mi to wyjaśnić i pomóc, bo miałam z tego dopiero 1 lekcję i nie za bardzo zrozumiałam.
9 kwi 20:53
Jack: −23 wzięło się z rozpisania modułu... Tak naprawdę wszystko co narysowałem wzięło się
stąd. Miałaś moduły?
9 kwi 20:57
Basia: Nie miałam
9 kwi 20:59
Basia: Więc w jaki sposób mam to zrobić?
9 kwi 20:59
Jack: hmm

To w takim razie wyobraź sobie, że masz y=3x+2. Umiesz to narysować. Moduł nałożony na
g(x) czyli g(x)=|3x+2| sprawia, że ta część która (tu: y=3x=2) znajdowała się poniżej osi,
odbija się symetrycznie od OX.
9 kwi 21:05
Basia: Podobne zadania obliczliśmy z funkcji y=f(k*x), ale były to proste przykłądy, a ten sprawia mi
spory problem.
9 kwi 21:05
Basia: Dlaczego to w taki sposób liczysz, przecież ten wykres to chyba trzeba pomniejszyć.
9 kwi 21:08
Jack: jak to "pomniejszyć"?
9 kwi 21:09
Basia: Z podręcznika: Funkcja y=f(k*x) − trzeba ją przekształcić poprzez zmianę jednostki na osi x w
skali 1k
9 kwi 21:15
Jack: o kurde... nigdy w życiu nie przyszłoby mi do głowy żeby tak to robić...

po prostu narysuj
funkcję y=3x+2 − to umiesz na pewno narysować (nie potrzebujesz żadnej skali ani zmiany
jednostek), a potem kawałek poniżej osią OX odbij jak w lustrze (symetrycznie).
9 kwi 21:18
Basia: Niestety nadal nic nie rozumiem − dlaczego mam odbijąć pod osią symetrycznie − na lekcjach
żadnego odbijania nie robiliśmy − wykres po przekształceniach stawał się po prostu szerszy lub
węższy od pierwotnego.
9 kwi 21:39
Jack: a miałaś moduły na lekcjach?
9 kwi 21:42
Basia: Miałeś już wykresy funkcji y=f(k*x), czy nie?
9 kwi 21:45
Basia: Modułów żadnych NIE MIAŁAM − nie wiem co to w ogóle jest
9 kwi 21:45
Basia: To zadanie jest z działu o przekształceniach wykresów funkcji, a nie o funkcji liniowej z
wartością bezwzględną.
9 kwi 21:48
Basia: Ja naprawdę nie wiem co to są moduły − nigdy o czymś takim nie słyszałam
9 kwi 21:49
Basia: POMOŻESZ
9 kwi 21:51
Jack: gdziekolwiek to zakwalifikować, pojawia się moduł, czyli wartość bezwzględna. Nic nie pomoże
intuicja dotycząca pomniejsza czy poszerzenia funkcji postaci g(x)=f(k*x)... Mozesz zerknąć
tu:
https://matematykaszkolna.pl/strona/1651.html
9 kwi 21:51
Jack: ale masz je zrobić..

moduł to nie to samo co zastosowanie zmiany skali i jednostki dla
funkcji postaci y=f(k*x).
9 kwi 21:52
Basia: Niestety dalej nie wiem jak po narysowaniu to przekształcić i określić dziedzinę i zbiór
wartości
9 kwi 21:54
Basia: Nie wiem na jakiej podstawie to przeksztać, czy też ,,odbijać symetrycznie"
9 kwi 21:56
Jack: ok, a umiesz narysować wykresy: y=3x+2 oraz y=−3x−2 na jednym układzie współrzędnych?
9 kwi 21:59
Basia: Umiem
9 kwi 22:06
Jack: to narysuj i wybierz te kawałki które lezą nad osią OX.
9 kwi 22:08