procent składany
procent składany: Bartek roznosząc ulotki w pierwszym miesiącu pracy zarobił 360 zł. W każdym następnym miesiącu
jego wynagrodzenie wzrastało o stałą kwotę równą 5% wartości zarobku, który otrzymał w
pierwszym miesiącu swojej pracy.
A) Oblicz wynagrodzenie Bartka jakie dostał za siódmy miesiąc pracy
B) Ile pieniędzy zarobił za cały rok pracy.
I teraz mam pytanie odnośnie punktu A.
Czy mam wykorzystać ten wzór Kk=Kp*(1+%)ilość okresów
i po obliczeniu wychodzi mi że Kk=360*(1,05)7=360*1,4=504
Wyliczyłem też to w inny sposób bo w zadaniu jest, że rośnie to o stałą kwotę 5% od kwoty 360.
To wychodziłoby że co miesiąc wzrasta to o 18 zł czyli na koniec 7 miesiąca i tak jest 504 zł.
Która metoda jest dobra?
i jak obliczyć punkt B?
9 kwi 17:43