helppp
Karola: Oblicz pole powierzchni oraz objetosc ostosłupa prawidłowego czworokątnego ktorego krawedz
boczna tworzy z plaszczyzna podstawy kat o mierze 60. Dlugosc krawedzi bocznej wynosi 8
KTo umie to ładnie narysowac i wyliczyc ?
9 kwi 17:30
Natalia:
9 kwi 18:23
Natalia: sin 60= h8
√32 = h8
2h= 8 √3 /:2
h= 4√3
9 kwi 18:27
Natalia: x2+ (4√3)2= 82
x2=64−48
x= 4
d= 2x= 8
d= a√2
8=a√2
a= 4√2
9 kwi 18:30
Natalia: V= 13 Pp * h
V= 13 * (4√2)2 * 4√3
V= 128 √33 j3
9 kwi 18:33
Natalia: P= Pp * h
P= 32* 4√3
P= 128 √3 j2
9 kwi 18:34
Karola: dziękuje
10 kwi 10:23