stereometria
!!!!rybcia!!!!!!!!!!!: w ostrosłupie prawidłowym trójkątnym krawędź boczna jest 3 razy dłuższa od krawędzi podstawy.
a. Wyznacz cosinus kąta między ścianami bocznymi tego ostrosłupa.
b. Oblicz pole przekroju płaszczyzną zawierającą wysokość ostrosłupa i jeden z wierzchołków
podstawy, jeśli krawędź podstawy ma długość a.
9 kwi 16:51
!!!!rybcia!!!!!!!!!!!: :(
9 kwi 17:36
Godzio:

a) z tw cos
a
2 = 9a
2 + 9a
2 − 2cosα*9a
2
b)
| | 2 | | 1 | | √26a | | a√3 | | √26a2 | |
P = H * |
| h * |
| = |
| * |
| = |
| |
| | 3 | | 2 | | √3 | | 6 | | 6 | |
9 kwi 17:46
Godzio: Idę na spacer z psem jak wrócę to zerknę na inne zadanka
9 kwi 17:47
!!!!rybcia!!!!!!!!!!!: nie rozumiem tego rysunku gdzie trzecia krawędź podstawy jest ?
9 kwi 18:07
Godzio:
9 kwi 18:24
Halta: Wydaje mi się, że ten kąt został źle zaznaczony. Kąt α zaznaczony na rysunku, jest kątem między
sąsiednimi krawędziami bocznymi. Natomiast kąt między ścianami bocznymi ostrosłupa to kąt
między wysokościami sąsiednich ścian bocznych tego ostrosłupa.
8 kwi 19:33
Godzio:
Owszem

to było z 3 lata temu, mało doświadczony byłem
8 kwi 19:35
dero2005:

| | a | |
hs = √(3a)2 − (a2)2 = |
| √35 |
| | 2 | |
h
s*a = h*3a
a
2 = 2h
2 − 2h
2cosα
a
2 = 2(
a6√35)
2 − 2(
a6√35)
2cosα
8 kwi 19:59
Halta: Mi wyszedł trochę inny wynik. Czy nie powinno być tak

:
| | a235 | | a235 | |
a2=2( |
| )−2( |
| )cosα |
| | 36 | | 36 | |
10 kwi 15:15
Halta: Czy ktoś potrafi stwierdzić która odpowiedź jest prawidłowa?
10 kwi 16:02
ola: Wyszło mi tak samo jak tobie, Halta.
19 kwi 17:33
dero2005:
| | 17 | |
Halta, ola macie racje , u mnie ostatni wynik jest zły i powinien wynieść |
| |
| | 35 | |
19 kwi 18:06
elvis: | | 34 | |
jak komuś wyjdzie cosα= |
| też jest dobrze |
| | 70 | |
8 sty 23:56