maira kąta?
pannanikt: Miara kąta wewnętrznego w dziesięciokącie foremnym jest równa:
A.100o
B.140o
C.90o
D.20o
mi wychodzi że ma 144o jednak nie ma takiej opcji w odpowiedziach czy mam rację, czy może
powinnam kombinować dalej?
9 kwi 16:33
niepewniak: wg mnie tyle samo
9 kwi 16:50
Jack: (n−2)*180
− suma kątów wewn. wielokąta foremnego.
8*180* − suma katów naszego dziesięciokąta
| 8*180o | |
| =144o − miara jednego kąta w dziesięciokącie foremnym.. |
| 10 | |
9 kwi 17:05
Sylwia: bo w tym zadaniu ma być dziewięciokąt foremny.
a więc:
(n−2)*π
π=180o
(9−2)*180o = 7*180o = 1260o
1260o/9 = 140o
odpowiedź B.
26 sty 23:10
Sylwia: bo w tym zadaniu ma być dziewięciokąt foremny.
a więc:
(n−2)*π
π=180o
(9−2)*180o = 7*180o = 1260o
1260o/9 = 140o
odpowiedź B.
26 sty 23:10
Sylwia: bo w tym zadaniu ma być dziewięciokąt foremny.
a więc:
(n−2)*π
π=180o
(9−2)*180o = 7*180o = 1260o
1260o/9 = 140o
odpowiedź B.
26 sty 23:10