stereometria
!!!!rybcia!!!!!!!!!!!: proszę o pomoc..
Trójkąt równoramienny o ramionach długości a i kącie przy podstawie alfa obraca się wokół osi
równoległej do podstawy trójkąta i przechodzącej przez jego wierzchołek. Oblicz objętość i
pole powierzchni całkowitej powstałej bryły.
9 kwi 16:31
hjjuyjy: jjyjujujjt
9 kwi 16:38
hjjuyjy:
9 kwi 16:38
!!!!rybcia!!!!!!!!!!!: naprawdę proszę o pomoc...
to powstanie walec :
promień podstawy = wysokości trójkąta równoramiennego
wysokość walca H
V=πr2*H
Pc=2Pp+Pb
Pc=2*πr2+2πr*H
i co dalej ?
9 kwi 16:44
!!!!rybcia!!!!!!!!!!!: H to jest też podstawa trójkąta równoramiennego...
9 kwi 16:46
!!!!rybcia!!!!!!!!!!!: skąd wziąć r2 bądź h2 ?
9 kwi 16:48
Godzio:

teraz powiedz co powstanie

i zaraz pomoge
9 kwi 16:54
!!!!rybcia!!!!!!!!!!!: to będzie walec
9 kwi 16:56
!!!!rybcia!!!!!!!!!!!: nadal uważam tak jak wcześniej.. próbowałam skorzystać z tw. cosinusów ale kompletnie mi nic
nie wychodzilo
9 kwi 16:57
Godzio:

Powstaje nam bryła o objętości:
V
walca − 2 * V
stożka = V
r = sinα * a
H = 2*cosα*a
| | 1 | | 1 | | 1 | |
V = πr2H − 2 * |
| πr2 * |
| H =πsin2α*a2 * 2*cosα*a − |
| *πsin2αa2 * 2 cosα = |
| | 3 | | 2 | | 3 | |
| | 2 | | 1 | |
2*sin2αcosα*a3π − |
| *sin2αcosαa3π = 1 |
| sin2αcosαa3π |
| | 3 | | 3 | |
9 kwi 17:02
Godzio:

ten kawałek nie stanowi objętości bryły
9 kwi 17:03
!!!!rybcia!!!!!!!!!!!: a dlaczego jak jest we wzorze 12H ty wstawiłeś całe H ?
9 kwi 17:18
9 kwi 17:20
!!!!rybcia!!!!!!!!!!!: a nie sorry porządku a co z polem powierzchni całkowitej pomożesz?
9 kwi 17:20
Godzio: a może sama spróbiujesz

?
P
c = Pb
walca + 2Pb
stożka
9 kwi 17:24
Godzio: spróbujesz *
9 kwi 17:24
!!!!rybcia!!!!!!!!!!!: a czemu tak nie mogę
sobie tego wyobrazić
9 kwi 17:30
!!!!rybcia!!!!!!!!!!!: a już wiem...
9 kwi 17:31
!!!!rybcia!!!!!!!!!!!: a skąd wziąc l które jest mi potrzebne do obliczenia pola całkowitego ?
9 kwi 17:33
!!!!rybcia!!!!!!!!!!!: czyli skąd wziąć a jak dobrze mi się wydaje ?
9 kwi 17:33
!!!!rybcia!!!!!!!!!!!: czy wychodzi... Pc=2*π*a*sinα(1+a)
?
9 kwi 17:35
Godzio:
Pbwalca = 2πrH
Pbstożka = πrl l = a, r i H masz dane wczesniej jasne ?
9 kwi 17:36
Godzio: 4πsincosa2 + 2πsina2 = 2πsina2(2cos + 1)
9 kwi 17:38
!!!!rybcia!!!!!!!!!!!: czy mógłbyś sprawdzić ?
9 kwi 17:38
!!!!rybcia!!!!!!!!!!!: bardzo dziękuje . pomógłbyś mi z dwoma pozostałymi zadaniami.. ? będę wdzięczna
9 kwi 17:41