zad maturalne
Karola: zad maturalne Największa liczba calkowita nalezaca do dziedziny funkcji f (x) = √20−4x
jest
a) −5
b) −4
c) 5
d) 6
9 kwi 16:27
niepewniak: c
9 kwi 16:51
Dziaku: pod pierwiastkiem jest czyli najmnijesza liczba moze byc 0 wiec
20−4x = 0
20= 4x
x= 5

Tak dla wyjasnienia
9 kwi 16:53
Karola: dzieki wielkie
9 kwi 16:54
R.W.16l: zadanie maturalne...
9 kwi 16:54
Dziaku: Jesli to sa zadania maturalne to mysle ze zdam

za 2 lata
9 kwi 16:55
Karola: heheh no sa a ja jestem tempa z matmy
9 kwi 17:00
shoot: tez tak myslalem :⊂
8 sty 20:30
ogipierogi: zapis powinien byc raczej taki, jak ponizej bo z założenia to co pod pierwiastkiem jest wieksze
lub równe zero, a nie równe 0 więc:
20−4x≥0
−4x≥−20/:(−4)
x≤5
co daje nam największa liczbe z tego przedziału równą 5
9 sty 01:16