Przedstaw jako jeden logarytm, help!!!!!!
Krzysztof: Przedstaw jako jeden logarytm
5+log2
Proszę o pomoc
9 kwi 16:26
majka: mogę poprosić o wsparcie ?
9 kwi 17:48
Wydi: 5=log100000 bo 105=100000 czyli
log100000+log2=log200000
9 kwi 18:05
Krzysztof: Nie rozumiem o co chodzi, może ktoś mi to wytłumaczyć
9 kwi 21:33
Jack: def. logarytmu sobie przypomnij. Poza tym każdą liczbę można zapisać w postaci logarytmu, bo
b= loga ab
9 kwi 21:42
Nikka: def. logab = x ⇔ ax = b
np. log24 = 2 bo 22 = 4 log327 = 3 bo 33 = 27
żeby móc dodać liczby 5 i log2 (logarytm dziesiętny − podstawa 10, przyjęto, że tej podstawy
się nie zapisuje) należy liczbę 5 przedstawić w postaci logarytmu o podstawie 10
log10b = 5 czyli 105 = b ( z def. ) wyjątkowo 10 wpisałam w podstawie, żebyś
wiedział o co chodzi
log 105 + log2 = log(105*2) = log 200000
(korzystasz z logax + logay = loga(x*y))
I tak jak napisał Jack − każdą liczbę da się zapisać w postaci logarytmu
np. 5 = log225, 7 = log447
9 kwi 22:01
Krzysztof: Dziękuję Nikka za wyjaśnienie.
10 kwi 00:32