Pomocy!!!!
Gocia: Oblicz wartość x:
a) log
7x=−1
b) log
1/5 25=x
c) log
x8=
12
Proszę o pomoc, byłam w szpitalu jak przerabialiśmy te tematy i kompletnie nie wiem jak wykonać
to zadanie
9 kwi 16:20
niepewniak: a) to co masz po = sie to jest potęga do jakiej podnosisz liczbę x by było 7?
1/7 podniesiona do potęgi −1 daje ci 7
reszte policz wg tego wzoru
9 kwi 17:01
Gocia: Może ktoś mi wytłumaczyć skąd się to wzięło

?
9 kwi 21:31
Gustlik: Korzystasz z definicji logarytmu log
ab=c → a
c=b − do czego trzeba podnieść podstawę, aby
otrzymać liczbę logarytmowaną.
a) log
7x=−1
7
−1=x
b) log
1/525=x
(1/5)
x=25
5
−x=5
2
−x=2 /:(−1)
x=−2
x
1/2=8
√x=8 /
2
x=64
10 kwi 00:20
Gocia: Dziękuję ślicznie Gustlik za pomoc, jeszcze trochę mam problemy z logarytmami ale dzięki Tobie
tego typu działania zrozumiałam.
10 kwi 00:38