Proszę o pomoc nie wiem jak to zadanie zrobić :(
majka: Czy ciąg
a) −5, −2,1, 4
b) an = 2n
jest geometryczny?
9 kwi 16:07
majka:
Zrobiłam pierwszy przykład, ale nie wiem czy jest to dobrze wykonane
Co do przykładu "b" to kompletnie nie wiem nawet od czego zacząć

a1 a2 a3 a4
−5, −2, 1, 4
a4a3 =
a3a2 =
a2a1 = q
1)
a4a3 =
41 = 4
2)
a3a2 = −
12
Ciąg nie jest geometryczny
9 kwi 16:35
majka: Proszę, o jakąś odpowiedź
9 kwi 16:56
majka: Proszę o sprawdzenie czy zadania są dobrze wykonane
b)
a
n=2
n
Nie mam zielonego pojęcia czy to jest dobrze
9 kwi 17:13
Jack: dobrze.
9 kwi 17:14
Jack: a w drugim to troszeczkę inaczej wyjdzie q...
9 kwi 17:14
majka: Możesz mi Jack powiedzieć jaki

?
Przyznam że nie do końca to rozumiem, zadanie wykonałam właściwie intuicyjnie.
9 kwi 17:19
majka: Proszę o pomoc
9 kwi 17:49
Wydi: | 25 | | an+1 | |
| =25−4=21 więc |
| podobnie... |
| 24 | | an | |
9 kwi 18:16
majka: Wielkie dzięki Wydi, dzięki tobie w końcu to rozumiem
9 kwi 18:23
Jack: przy dzieleniu potęg o tym samych podstawach odejmujemy wykładniki.

Myslę że skorzystałaś
już ze wskazówki
9 kwi 18:23
majka: Pewnie że skorzystałam
| an+1 | | 2n+1 | |
| = |
| =2n+1−n=21=2 |
| an | | 2n | |
9 kwi 18:32