help!
Wydi: Ze zbioru {1,2,...10} losujemy 2 różne liczby n i k. Oblicz prawdopodobieństwo że
9 kwi 15:44
Jack: mi wychodzi z tej nierówności 12>k... to by znaczyło, że P(A)=0. Ale nie jestem przekonany
co do rachunku.
9 kwi 17:08
Wydi:
| (2n−2)!(2n−1)2n | |
| >kn |
| 2*(2n−2)! | |
| (2n−1)2n | |
| >kn w ten sposób robisz  |
| 2 | |
9 kwi 17:56
Jack: prawie...
(w silni będą jedynie wyrazy parzyste)
n>kn
1>k
(a jednak inaczej wyszło, ale prawdpododieństwo sie nie zmieni)
9 kwi 19:11
Wydi: Dlaczego tylko wyrazy parzyste?
9 kwi 19:15
Jack: jesli n∊N
to (2n)!= 2*4*6*8*... *(2n),
czyli wyrazy rosną co dwa, stąd poprzedni ma postać (2n−2).
9 kwi 19:17
Wydi: aha czyli wyrazy nieparzyste pomijam... np. 2n−1 bo myslałem że normalnie jak rozbijam 2n! to
pisze (2n−2)!(2n−1)2n i mogę skracać z mianownikiem (2n−2)! ... czyli tu poprostu mogę pominąć
nieparzysta część w tym zadaniu.
9 kwi 19:20
Jack: tak mi się wydaje − tak by wynikało z tego zapisu (2n)! jakby go rozumieć jak zapisałem
wyżej... ale szukam czegoś w necie na poparcie moich domysłów, żeby Cię w błąd nie
wprowadzić!
9 kwi 19:23
Wydi: ok, dzięki
9 kwi 19:24
Jack: ok już wiem... sam się wkopałem bo przecież z takiego zapisu
" jeśli n∊N to (2n)!" wynika, że:
(2n)!= 1*2*3*4*....*2n.
Po prostu znaczy to, że ciągniemy iloczyn dłużej, a nie, że mielibyśmy pomijać pewne wyrazy...
Tak więc, Twój wynik jest dobry:
2n−2>k
2n>k+2
n>
k2+1
9 kwi 19:44
Jack: drobna literówka...
(2n−2)n>kn
2n−2>k
2n>k+2
9 kwi 19:46
Wydi: no to fajnie, ciesze się

co trzeba jeszcze zapisać żeby dokończyć zadanie w 100% oprócz tej
nierówności
9 kwi 20:12
Jack: hmm trzeba obliczyć prawdopodobieństwo
Zdarzenie A :
jesli n=1 to brak k
jesli n=2 to k=1
1 para
jesli n=3 to k∊{1,2}
2 pary
jesli n=4 to k∊{1,2,3,5}
4 pary
jesli n=5 to k∊{1,2,3,4,6,7}
6
jesli n=6 to k∊{1,2,3,4,5,7,8,9}
8
jesli n=7 to k∊{1,2,3,4,5,6,8,9,10}
10
dla n=8,9,10, będziemy mieli po 9 możliwości.
czyli w liczymy ilość par (n,k). Jest ich 1+2+4+6+8+10=31
Troszkę to łopatologicznie zrobiłem, można za pomocą ciągu arytmetycznego zrobić bez takiego
żmudnego wypisywania możliwości...
9 kwi 20:31
Jack: o kurde... miały się nie powtarzać... dobra jeszcze raz trzeba

Coś kiepsko idzie mi dziś
myślenie
9 kwi 20:32