ostrosłupy
mała: Pomóżcie proszę
Pole ściany bocznej ostrosłupa prawidłowego trójkątnego jest równe a2√6 / 8, gdzie a
oznacza długość krawędzi podstawy tego ostrosłupa. Oblicz cosinus kąta β, jaki ściana boczna
ostrosłupa tworzy z płaszczyzną jego podstawy. Miarę kąta β podaj z dokładnością do 10
9 kwi 15:26
b.:

dość skomplikowane to mi się wydaje
proponuję zacząć od policzenia długości boku podstawy x
mamy taki trójkąt (ścianę boczną) −− rysunekl
pole tego trójkąta wynosi a
2sin(α)/2 = a
2√6/8, skąd można wyliczyć kąt α, a potem x...
[stokrotka]
9 kwi 21:18
jedigrom: czekaj, liczę, daj mi kwadrans
9 kwi 21:25
jedigrom: w ogóle to rysunek jest zły, bo skoro to ma być ta ściana boczna, no to oznacz krawędź podstawy
sobie jako a, tak jak w treści zadania, a długość krawędzi bocznej niech będzie x
9 kwi 21:31
jedigrom: β=20 stopni
jak liczyłem:
najpierw przyrównujesz pole które masz dane: a
2√6 / 8 = 1/2ah
gdzie h jest wysokością ściany bocznej, a a jest krawędzią podstawy (podstawa to trójkąt
równoboczny, przypominam)
wyliczasz z tego h i ci wychodzi, że h=a
√6/8
cosinus β to tak naprawdę stosunek 1/3 wysokości podstawy trójkąta równobocznego do wysokości
ściany bocznej, co właśnie policzyliśmy. Weź sobie wysokość trójkąta równobocznego ze wzoru,
przemnóź razy jedna trzecia, no i ten stosunek to wygląda tak:
cosβ = a
√3/6 dzielone przez a
√6/8. Wychodzi ten cos = 2/3
√2
Pewny nie jestem
9 kwi 21:46
b.: rzeczywiście, źle zrobiłem rysunek i źle zacząłem, ale rozwiązanie jedigrom(a?) jest w zasadzie
poprawne −− chociaż chyba wychodzi h=a√6/4 itd...
10 kwi 19:55
mała: dzięki ale czy można trochę jaśniej bo ja naprawdę nie rozumiem i nie wiem nadal jak to zrobić
i jak powinien wyglądać rysunek
13 kwi 13:11
mała: dzięki ale czy można trochę jaśniej bo ja naprawdę nie rozumiem i nie wiem nadal jak to zrobić
i jak powinien wyglądać rysunek
13 kwi 13:11
mała: do h to wiem jak liczyc ale dalej juz nie

nie wiem skąd się wzięło cos 2/3
√2 i ze β=20
0
prosze o wyjaśnienie
13 kwi 13:46
mała:
13 kwi 14:49