

!
zad1. Oblicz pole powierzchni oraz objętosc graniastosłupa prawidłowego trójkątnego którego
przekątna ściany bocznej ma dlugosc 12 a krawedz podstawy ma dlugosc 3.
zad2. Oblicz pole powierzchni oraz objetosc ostosłupa prawidłowego czworokątnego ktorego
krawedz boczna tworzy z plaszczyzna podstawy kat o mierze 60. Dlugosc krawedzi bocznej wynosi
8
a=3
h2=122−32=144−9=135⇒h=√135=3√15
| a2√3 | 9√3 | |||
PΔ= | = | V=P*h=..... | ||
| 4 | 4 |
| 9√3 | ||
Pc=3*3*3√15+2* | =... | |
| 4 |
d←przek. podst., H←wys. ostr., h←wys. ściany bocz.
| H | √3 | 8 | ||||
sin600= | ⇒H=8* | =4√3, 0,5d=4, d=8=a√2⇒a= | =4√2 | |||
| 8 | 2 | √2 |
| 1 | ||
V= | a2*H=.... | |
| 3 |