Mela: Trygonometria- chyba
Mam narysowany prostopadłościan, na którym przez dwie przylegające ściany
przebiegają
przekątne łączące się na wspólnym wierzchołku. Jedna z nich przy tym wierzchołku tworzy
kąt α, a druga przekątna przy tym wierzchołku tworzy kąt β.
Zadanie brzmi:
Znajdź cosinus kąta między zaznaczonymi przekątnymi scian prostopadłościanu.
Ps. Prawdopodobnie są do tego jakieś obliczenia, bo muszę to zrobić na A4.
Proszę pomóżcie!
4 gru 15:54
Basia:
przekątne łączące się na wspólnym wierzchołku. Jedna z nich przy tym wierzchołku tworzy
kąt α, a druga przekątna przy tym wierzchołku tworzy kąt β.
ale z czym?
4 gru 16:17
Mela: z pionową krawędzią od tego wierzcholka
4 gru 16:22
Basia:
i nic więcej nie jest dane?
4 gru 16:33
Basia:
jest to do policzenia, ale rachunki dość koszmarne
dorysuj przekatną podstawy tak aby z przekatnymi ścian bocznych utworzyła trójkąt
d1,d2 przekątne ścian bocznych; d3 przekatna podsawy;h wysokość (krawędź boczna);
a,b - krawędzie podstawy
sinα=a/d1 a=d1sinα
sinβ=b/d2 b=d2sinβ
d32=a2+b2
d32=d12sin2α+d22sinβ
cosα=h/d1 h=d1*cosα
cosβ=h/d2 h=d2*cosβ
d2*cosβ=d1*cosα
d2=d1*cosα/cosβ
sinα
z tw.cosinusów
d32=d12+d22-2d1d2cosγ
gdzie γ - szukany kąt
za d32 podstawiamy d12sin2α+d22sinβ
czyli
d12sin2α+d22sinβ=d12+d22-2d1d2cosγ
do tego za d2 podstawiamy d1*cosα/cosβ
po podstawieniu w każdym składniku pojawi się d12
dzielimy przez d12
i mamy cosγ wyrażony funkcjami trygonometrycznymi kątów α i β
ponieważ α i β są dane uznajemy γ za wyliczony
4 gru 16:54
Basia:
policzysz to sama do końca?
4 gru 16:58
Mela: postaram sie jestem ci naprawde bardzo wdzieczna
4 gru 17:59
Mela: ktore to sa krawedzie podstawy?
4 gru 18:14
Basia:
wsztstko jedno opisz wszystkie przez a i b wtedy zobaczysz, ktróre są w trójkątach z
katami α i β;
jeden warunek a do kata α, b do β bo tak liczyłam; inaczej się pogubisz
4 gru 18:49
Mela: ale jednak dalej nie umiem
4 gru 19:03
Mela: czy tam gdzie mam d22 to wpisuje d12 czy dopiero na koncu dodaje2
4 gru 19:28
Mela: wyszlo mi cosα/cosβ-2*cosα/cosβ*cosγ
to cio dalej
4 gru 19:38