fizyka
asia: fizyka...mógłby ktoś mi pomóc?
jak przekształcić ten wzór tak,aby otrzymać L :
| | L | |
T=2π√ |
| −L I G pod pierwiastkiem |
| | G | |
9 kwi 14:18
asia: proszę ,pomóżcie
9 kwi 14:47
Mateusz: podnosimy obydwie strony do kwadratu(wykonujemy działanie odwrotne do pierwiastkowania)
| | l | | l | |
T2 = (√ |
| )2=> otrzymałem rownosc rownowazną więc T2 = |
| zatem
|
| | g | | g | |
| T2 | | l | |
| = |
| skorzystam z własnosci proporcji i gT2 = l |
| 1 | | g | |
9 kwi 14:57
asia: ale tam jest jeszcze 2π,czyli przed gT2 będzie 4π2?
9 kwi 15:02
Mateusz: a tak rzeczywiscie przepraszam nie zauwazyłem
T
2*g = 4π
2l=> dziele przez wspołczynnik przy niewiadomejczyli przez 4π
2 i otrzymuje
9 kwi 15:08
9 kwi 15:11
asia: tak,już się domyśliłam..dziękuję bardzo

mam takie zadanie:
Merkury: przyśpieszenie graw.:3,71 ; okres drgań :1s ; obliczyć długość wahadła...
| | 1*3,71 | |
czyli to tak będzie wyglądało: l= |
| ≈0,094 metra   ? |
| | 4*3,142 | |
9 kwi 15:34
asia: "uciekł "już mój dobroczyńca Mateusz,ale może ktoś inny mi pomoże?
wyliczyłam długości wahadeł na
planetach:Merkury−0,094,Ziemia−0,248,Jowisz−0,574,Neptun−0,277...
mam podać na której planecie długość jest najdłuższa i uzasadnić odpowiedź...
Najdłuższa ,wiadomo−na Jowiszu,ale dlaczego

?Może dlatego ,że tam jest największe
przyśpieszenie grawitacyjne

9 kwi 16:43