Oblicz szosty wyraz ciagu arytmetycznego.
Alek: Pierwszy, trzeci, piąty wyraz ciągu geometrycznego sa odpowiednio pierwszym czwrtym i
szesnastym wyrazem ciagu arytmetycznego. Zanajdz szosty wyraz ciagu arytmetycznego wiedzac ze
pierwszy rowna sie 5.
9 kwi 13:28
Alek: nikt nie wie?
9 kwi 14:07
Alek: prosze pomozcie
9 kwi 14:21
Kisiel: Układ równań:
5 * q2 = 5 + 3r
5 * q4 = 5 + 15r
Wylicz r i wstaw do: 5 + 5r = x
9 kwi 14:28
Alek: a mglbys wyliczyc to r bo mni nie wychodzi cos
9 kwi 14:35
Kisiel: wyszło mi r = 5 lub r = 0
9 kwi 14:40
Alek: byłbym wdzieczny gdybys napisal jak to wyliczales
9 kwi 14:45
Kisiel: napisałA jak już

taka ma być odpowiedź?
5 * q
2 = 5 + 3r
5 * q
4 = 5 + 15r
mnożę górę przez 5 i odejmuję dół
25 q
2 − 5 q
4 = 20
q
4 − 5 q
2 + 4 = 0
q
2 = t
t
2 − 5t + 4 = 0
Δ = 25 − 16 = 9
t
1 = 1
t
2 = 4
wstawiam do pierwszego równania t za q
2 i wychodzi r
9 kwi 14:56
Alek: dzikeuj Ci bardzo
9 kwi 14:59
Lila: ale górę trzeba chyba pomnozyc przez −5
9 kwi 15:03
Kisiel: To wtedy byś musiała dół dodać, a nie odjąć i wyszłoby na to samo.
9 kwi 15:06
Lila: jak pomnoże przez −5 to delta wychodzi 49 anie 9
9 kwi 15:06
Alek: to co mam w koncu napisac bo juz nie wiem
9 kwi 15:09
Kisiel: nie wiem jak Ci to wychodzi...
9 kwi 15:09
Alek: czli pisze to co ty napisałaś Kisiel
9 kwi 15:11
Kisiel: Spoko, ale wiesz − nie jestem pewna na 100%
9 kwi 15:13
Alek: ok

a do ktorej klasy chodzisz i co masz z matmy?
9 kwi 15:19
Kisiel: hah

jestem w maturalnej i mam 5. Mój profil jest humanistyczny, ale zdaję maturę rozszerzoną

A Ty z której klasy?
9 kwi 15:22
Alek: 2 lo, to jak masz 5 to pewnie jest dobrze
9 kwi 15:26