zdanie
jagoda: Marta przygotowuje się do egzaminu maturalnego z matematyki, postanowiła przez kolejne 28
tygodni rozwiązywać zadania według zasady: w pierwszym tygodniu rozwiąże 5 zadań, a w każdym
następnym o 2 zadania więcej niż w poprzednim. Ile zadań rozwiąże Marta w zaplanowanym czasie?
Odpowiedz: 32.
Czy poprawnie policzyłam?
9 kwi 12:22
jagoda: 
czy może mi ktoś powiedzieć czy to dobrze jest
9 kwi 20:03
Godzio:
a
1 = 5
r = 2
n = 28
a
n = a
1 + (n−1) * r = 5 + 54 = 59
| | a1 + an | | 5 + 59 | |
Sn = |
| * n = |
| * 28 = 896 |
| | 2 | | 2 | |
Twoje obliczenia są w ciągu 4 tygodni i prawdopodobnie zapomniałaś o n we wzorze na sume
9 kwi 20:10