funkcja
Agata : Oblicz: log3 6 − log3 18 − 2log3 2.
Bardzo bym prosiła jeśli może mi któraś osoba życzliwa pomóc.
9 kwi 12:16
jagoda: czy umie mi ktoś pomóc?
9 kwi 19:37
Godzio:
skorzystaj z tego wzoru:
i
k*log
ab = logab
k
9 kwi 19:48
Godzio:
k*logab = logabk
9 kwi 19:48
jagoda: ale słyszysz bo ja tego nie bardzo czaje są podane 3 dane to jak w ten wzór mam to podstawić?
9 kwi 19:53
Godzio:
2log
32 = log
34 z ostaniego wzoru wiec:
| | 6 | | | | 1 | |
log36 − log318 − log34 = log3 |
| − log34 = log3 |
| = log3 |
| |
| | 18 | | 4 | | 12 | |
9 kwi 19:56
jagoda: tylko poczekaj jeszcze chwile bo muszę dojsc do tego wszystkiego pomału, i to wyliczyć
9 kwi 20:01
jagoda: a pomożesz mi jeszcze w jednym
9 kwi 20:04
Godzio: tak, postaram się dać Ci wskazówki żebyś sama doszła
9 kwi 20:05
jagoda: ok to już piszę
9 kwi 20:06
jagoda: log2 27 + log2 29 + log2 23
9 kwi 20:07
Godzio: no to spróbuj sama teraz mam podobną sytuację tyle że:
logab + logac + logad = loga(b*c*d)
np.
log23 + log27 = log23*7 = log21
9 kwi 20:12
jagoda: to już robię, tylko nie uciekaj to jeszcze powiesz mi czy źle czy dobrze zrobiłam dobra?
9 kwi 20:15
Wydi: dobra
9 kwi 20:16
jagoda: log
2 = 4
taka ma być odpowiedz
9 kwi 20:20
jagoda: i jak?
9 kwi 20:24
jagoda: ten typ Wydi to jakiś zryty łeb wieśniak.
9 kwi 20:26
mono: 1
d.c log 3 ← = log3 12−1 = −log3 12
12
9 kwi 21:12
jagoda: to ja już nic nie rozumiem
9 kwi 21:17
Godzio: sorki że mnie nie było
na koncu powinno wyjsc Ci:
log24 = 2
bo
logab = c
ac = b
a to co mono zrobił/a to tak tez mozna ale tak jak wczesniej tez moze byc
9 kwi 21:51
Elizabeth: log 3 z 6
25 wrz 20:35
SSD: βγ∫∞Ω
23 cze 15:25