Funkcja kwadratowa pomocy !!!
Seba: Dana jest funkcja f(x)= −2x2−3x+2
a) Wyznacz wspolrzedne punktow przeciecia wykresu tej funkcji z osiami ukladu wspolrzednych.
b) Narysuj jej wykres.
c) Podaj jej ZW oraz przedzialy monotonicznosci.
9 kwi 11:26
esiu: delta oblicz
9 kwi 11:30
Seba: no mam delte i co liczyc p,q? ale to wierzcholek tylko a jak jest wiecej punktow przeciecia? a
p,q to przypadkiem nie wektor przesuniecia? bo mi to wszystko sie wali
9 kwi 11:50
Seba: prosze niech ktos pomoze mi to zrobic ...
9 kwi 13:22
Seba: ehh a tu kolejne dziwne zadanie : Wyznacz wzor funkcji kwadratowej f, wiedzac, ze funkcja ma
jedno miejsce zerowe x=−2 oraz f(0)=3

?
9 kwi 13:26
Nikka: Zad. 1
a. punkty przecięcia z osią OY: x = 0 to f(0) = ....
z osią OX (dla jakiegoś x wartość funkcji f(x)=0): rozwiąż równanie −2x2 − 3x + 2 = 0
c. oblicz współrzędne wierzchołka , patrząc na wykres podaj ZW i przedziały monotoniczności
Zad. 2
x0= −2 miejsce zerowe (pierwiastek podwójny)
f(0) = 3
f(x) = a(x−x0)2 = a(x + 2)2
rozwiąż a(0 + 2)2 = 3 i oblicz a
wstaw do wzoru i wymnóż − otrzymasz wzór funkcji kwadratowej w postaci ogólnej
9 kwi 13:53