Trójkąt prostokątny.
xyz: Długości przyprostokątnych trójkąta prostokątnego róznią sie o 2. Oblicz wartość tangensa kąta
α naprzeciw dłuższej przyprostokątnej, jeśli długość przeciwprostokątnej jest rowna 2√5
8 kwi 23:02
Keisim: Rozwiązanie mam gotowe, jest dla konkretnej osoby, zamieściłem tutaj, bo może się komuś przydać
− już przepisuję − momencik.
8 kwi 23:03
Keisim:

1
o
Założenie: x ∊ ℛ
+
Twierdzenie Pitagorasa:
x
2 + (x−2)
2 = (2
√5)
2
obliczamy...
x = 4 ⋁ x = − 2 ∉ ℛ
+
| | x | | 4 | |
tgα = |
| = = |
| = 2 ⇒ α≈75o |
| | x−2 | | 2 | |
8 kwi 23:11
Keisim: Aj, przepraszam, zapędziłem się.... Z innego zadania wziąłem kąt.
POPRAWKA!
Kąt α oczywiście NIE wynosi 75o!
W tym zadaniu nawet nie trzeba go podać, zamieszałem się... 75o będzie w następnym zadaniu.
8 kwi 23:15