bryły
justyna: Prosże mi pomóc .. Pole powierzchni bocznej walca wynosi 30π cm2 obwód jego przekroju
osiowego jest równy 22.Oblicz objętość tego walca.
8 kwi 22:32
onip: l=2πr
pole pow. bocznej= h*l
czyli po podstawieniu mamy:
h*2πr=30π => hr=15
2r+h= 11 (to bierzemy z obwodu przekroju 4r+2π=22)
h=11−2r
(11−2r)r=15
0=2r2 − 11r + 15
Δ=121−120
r1 = 3
r2= −10/4 −odrzucamy bo odległość nie może być ujemna
h=11−6=5
v=πr2h=π*9*5=45π
objętość walca wynosi 45 π
8 kwi 23:05
onip: powinno być dobrze ale pewien nie jestem
8 kwi 23:06
Anna:
Wszystko w porządku,
onip,
8 kwi 23:11