ostrosłup prawidłowy trójkątny
xenia: Pole powierzchni ostrosłupa prawidłowego trójkątnego jest równe (12+√3), a stosunek krawędzi
podstawy "a" do wysokości ściany bocznej "h" jest równy 1:2.
Oblicz pole powierzchni bocznej tego ostrosłupa. Wykonaj odpowiedni rysunek.
Rysunek wykonałam ale mam problem z resztą, bardzo proszę o pomoc bo potrzebuje to na jutro.
8 kwi 22:21
Anna: Pomogę.
8 kwi 23:14
xenia: O! Super, z góry dziękuję
8 kwi 23:16
Anna:
P
c = 12 +
√3
| a | | 1 | | 1 | |
| = |
| ⇒ h = 2a Pb = ? Pb = 3* |
| ah |
| h | | 2 | | 2 | |
| a2√3 | | 3 | |
| + |
| a*2a = 12 + √3 |
| 4 | | 2 | |
| a2√3 | |
| + 3a2 = 12 + √3 /*4 |
| 4 | |
a
2√3 + 12a
2 = 4(12+
√3)
a
2(
√3+ 12) = 4(12 +
√3) /: (12+
√3)
a
2 = 4 ⇒ a = 2, h = 2*2=4
8 kwi 23:26
xenia: Serdecznie dziękuję

Poniżej na forum zadankowym mam jeszcze jedno zadanie do zrobienia,
byłabym równie wdzięczna za to jeszcze jedno, ostatnie już zadanie.
8 kwi 23:33
Anna:
Już Ci posłałam.

Powodzenia

!
8 kwi 23:39
Lesiu:
6 lis 18:44
Lesiu:
6 lis 18:45