kombinatoryka
xenia: Ile można utworzyć różnych siedmiocyfrowych numerów telefonicznych o niepowtarzających się
cyfrach, których dwiema pierwszymi cyframi są 3 i 0 lub 4 i 0 w podanej koleności
Wykonaj odpowiednie obliczenia i uzasadnij odpowiedź.
Proszę o pomoc.
8 kwi 22:20
Anna:
Dwie pierwsze cyfry numeru utworzone są na 2 sposoby, tzn. 30 lub 40.
Pozostałe 5 cyfr numeru można utworzyć stosując regułę mnożenia, używając pozostałych 8 cyfr
(gdyż dwie zostały już użyte, a nie mają się powtarzać).
Zatem ilość numerów telef. = 2 * 8 * 7 * 6 * 5 * 4 = 13440
8 kwi 23:37
xenia: A z którego wzoru mam tu skorzystać, na kombinacje, permutacje, wariacje bez powtórzen czy
wariacje z powtórzeniami

? Bardzo proszę o podstawienie do wzoru. To już ostatnie pytanie, i
bardzo dziekuje za pomoc
8 kwi 23:42
Anna:
Podałam Ci metodą reguły mnożenia, bo tak najprościej.
Jeśli koniecznie chcesz za pomocą wzorów kombinatorycznych, to będzie tak:
| | 8! | | 8! | |
P2 * V85 = 2! * |
| = 2 * |
| = 2 * 4*5*6*7*8 = 13440. |
| | (8 − 5)! | | 3! | |
Czy teraz wszystko jasne?
9 kwi 00:21
xenia: Bardzo Ci dziękuję
9 kwi 15:44