Liczby
hashiri: Witam.

Zad. Znajdz liczbe czterocyfrowa, ktora jest cztery razy mniejsza od liczby zapisanej wspak.
Bardzo prosze o dokladne wyjasnienie tego zadania, gdyz nie mam pojecia
jak do tego podejsc. No moze poza tym, ze umiem zapisac licbe czterocyfrowa
za pomoca liter a,b,c,d
8 kwi 22:19
Jack: abcd −liczba 4−cyfrowa
10
3a+10
2b+10c+d − również to ta liczba.
spróbuj zapisać ją wspak
8 kwi 22:21
hashiri: no to mamy:
4000a+400b+40c+4d=1000d+100c+10b+a
3999a+390b=60c+996d
I nie wiem co dalej
8 kwi 22:24
Godzio: np 2178
8 kwi 22:43
Hashiri: wiem chyba
abcd − liczba 4 cyfrowa
4abcd=dcba
a musi byc parzyste i a≤2, a≠0(bo nie byloby liczby 4−cyfrowej).
Z tego mamy odrazu d=8
wiec mamy
4*2bc8=8cb2
czyli 4(2000+100b+10c+8)=8000+100c+10b+2
2c+13b+1 a tu jedyna opcja to
b=1 => c=7
Liczba to wiec 2178 .
Moze ktos sprawdzic czy dobrze to rozumuje
8 kwi 22:47
Hashiri: A jak zrobic to zadanie :
Znajdz wszystkie liczby pieciocyfrowe abcde podzielne przez abde.
8 kwi 22:57
Hashiri: 
bardzo prosze o pomoc
8 kwi 23:06