uczniowie
Kasiaaa14090990r: Klasa IIIc liczy 34 uczniów. Wiadomo że do tej klasy uczęszcza więcej dziewcząt niż chłopców. Z
okazji Dnia Kobiet każdy chłopak postanowił kupić każdej dziewczynie jedną róże. Łącznie
zakupiono288 róż. Oblicz,ile jest dziewcząt w tej klasia
8 kwi 21:52
Jogi: nie wiem jak to obliczyć ale tak na chłopski rozum to wyjdzie
że każdy chłopak kupił po 18 róż
34−18=16
16*18=288
dziewcząt jest 18
chłopców 16
8 kwi 22:00
Jogi: X − liczba chłopców
y − liczba dziewcząt
{x+y=34 //*(−1)
{x*y=288 układ równań
___________
−x=−34+288/x //*x
x2=256
x=16
34−16=18
x=16
y=18
8 kwi 22:15