| Pb | 1 | a2√3 | |||
= 2, h = √6, V = ? V = | * | *h | |||
| Pp | 3 | 4 |
| 1 | ||
Pb = 3* | *a*hb | |
| 2 |
| a2√3 | ||
Pp = | ||
| 4 |
| 1 | 1 | a√3 | a√3 | |||||
x = | hp = | * | = | |||||
| 3 | 3 | 2 | 6 |
| |||||||
= 2 | |||||||
|
| 3ahb | 4 | ||
* | = 2 | ||
| 2 | a2√3 |
| 6hb | |
= 2 / :2 | |
| a√3 |
| 3hb | |
= 1 ⇒ 3hb = a√3 /:3 | |
| a√3 |
| a√3 | ||
hb = | ||
| 3 |
| a√3 | ||
6 + ( | )2 = hb2 | |
| 6 |
| 3a2 | ||
6 + | = hb2 /*12 | |
| 36 |
| a√3 | ||
72 + a2 = 12*( | )2 | |
| 3 |
| 3a2 | ||
72 + a2 = 12* | ||
| 9 |
| 1 | 24√3 | |||
V = | * | * √6 = 2√18 = 6√2 | ||
| 3 | 4 |
Spróbujmy skrócić nieco obliczenia.
| 1 | 1 | a | |||||||||||||
= 2 ⇒ 3* | h = | a√3 ⇒ h = | ||||||||||||||
| 2 | 2 | √3 |
| 1 | ||
r = | a√3, H = √6 | |
| 6 |
| a2 | a2 | a2 | ||||
h2 = r2 + 6 ⇒ | − | = 6 ⇒ | = 6 | |||
| 3 | 12 | 4 |
| 1 | 1 | 1 | ||||
Objętość V = | * | a2√3 * H = | * 6√3 * √6 = 2√18 = 6√2 | |||
| 3 | 4 | 3 |