postać kanoniczna i liczbowa trójmianu kwdratowego
Zadanie: Przedstaw w postaci kanonicznej i iloczynowej trójmian kadratowy
f(x)= x2 − 13x −48
8 kwi 21:35
Aska: Rozwiążecie mi to bo chcę porównac do swojego i zobaczyć czy mam dobrze
8 kwi 22:19
Mateusz: postac iloczynowa licze delte jest większa od zera potem
√Δ = 19 i x
1 i x
2 postac
iloczynowa w przypadku 2−och miejsc zerowych to a(x−x
1)(x−x
2) postac kanoniczna licze Δ i
| | −b | | −Δ | |
potem współrzędne wierzchołka p i q p = |
| q = |
| postac kanoniczna a(x−p)2+q |
| | 2a | | 4a | |
8 kwi 22:29
Aska:
ok, dzięki będę wiedziała jak dobrze to już zrebić
8 kwi 22:40
8 kwi 22:42
Aska:
dziekuję

przyda mi się to też na powtórzenie do matury.
8 kwi 22:46