Wysokości w trójkącie
Natalia: Oblicz długość boku trójkąta równobocznego, którego wysokość ma 3√6.
A więc ja zrobiłam to tak:
3√6=a√32
6√6=a√3
a=6{6}√3
a= 27?
dlaczego mam źle?
8 kwi 21:30
Natalia: f5
8 kwi 21:35
8 kwi 21:36
Natalia: a dlaczego nie może być tak jak Ja pokazałam?
8 kwi 21:38
8 kwi 21:41
Natalia: Wiem już

tylko nadal nie wiem, dlaczego Ja zrobiłam błąd? przecież nie muszę chyba tego
skracać i wynik 27 też jest dobry? Może mi ktoś wytłumaczyć, dlaczego muszę tutaj skrócić?
8 kwi 21:42
Natalia: f5
8 kwi 21:52
Natalia: ref
8 kwi 21:59
Natalia: ref
8 kwi 22:39
Godzio: możesz skrócić albo usunąć niewymierność z mianownika
| | 6√6 | | 6√18 | |
a = |
| = |
| = 2√18 = 6√2 |
| | √3 | | 3 | |
8 kwi 22:48
Natalia: √18 to nie 9 ? 2*9 = 18 ?
8 kwi 22:54
Natalia: pomyłka

temat do zamknięcia.
8 kwi 22:54