proszę o pomoc w rysunku wykresu funkcji liniowej
agata: jeśli mam funkcję y=3x−2, x∊R i po obliczeniach miejsce przecięcia wykresu z osią OX to
23
, to skąd mam wiedzieć, jaka będzie funkcja? rosnąca czy malejąca? kurcze, chodzi mi o to, jak
narysować tą prostą.

proszę o wyjaśnienie
kalafiorowa:
chodzi ci o narysowanie funkcji y=3x−2?
musisz sobie wyznaczyc przynajmniej dwa punkty przez ktore przechodzi na funkcja, czyli np.
sprawdzac jaka wartosc przyjmuje dla 0. Podstawiasz pod x=0 y=3*0−2 ⇒y=2 czyli wykres funkcji
przechodzi przez punkt (0,2). Sprawdzasz dla jeszcze jednego x, np. x=2 y=3*2−2 ⇒y=4 czyli
kolejny punkt to (2,4) i rysujesz wykres