Anna: Z pierwszego pudełka ,w którym znajduje sie 5 kul białych i 8 kul czarnych , losujemy
jedna kule i przekładamy ja do drugiego pudełka, w którym początkowo znajdowało sie 6
kul białych i 7 kul czarnych.Po wymieszaniu kul w drugim pudełku losujemy z niego jedna
kule Narysuj drzewo ilustrujace przebieg obu losowan i oblicz prawdopodobienstwo, ze z
drugiego pudełka wylosujemy kule biała............. prosze niech ktos mi pomoze
4 gru 15:13
Basia:
drzewo trudno tu będzie narysować
5b 8c (1 pudełko)
b (p=5/13) c (p=8/13)
7b i 7c 6b i 8c (2 wersje 2 pudełka)
p=7/14=1/2 p=6/14=3/7 (wylosowania kuli białej z 2 pud)
to nie koniec, ale musze coś sprawdzić
4 gru 16:03
Basia:
stosujemy wzór na prawdopodobieństwo całkowite
P(A)=P(A/B1)*P(B1)+P(A/B2)*P(B2)=
1/2*5/13+3/7*8/13
obliczenia sobie dokończ
4 gru 16:06
4 gru 16:43